Rajčatová omáčka s houbami

11. února 2010 v 20:07 | Radek Pilař |  Houbové omáčky
POMĚR:
500g rajčat nebo 100g protlaku, 30g másla na podušení rajčat, 20g cibule, 4 zrnka pepře a nového koření, špetka tymiánu, 2 bobkové listy, asi lžička cukru, citronová šťáva, sůl a 3/4 l hnědého hovězího vývaru (viz recept).
NA JÍŠKU:
60g másla a 60g hladké mouky.
200g čerstvých hub - nejlepší směs hub, 80g cibule, lžička jemně nasekané petrželky, 40g oleje, sůl a mletý pepř.

POSTUP:
V kastrole rozehřejeme 30g másla, k němu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, dozlatova osmažíme, pak přidáme koření, sůl, rozkrájená rajčata, podlijeme trochou vývaru, do měkka je podusíme a sítem protřeme. z másla a mouky si připravíme zlatožlutou jíšku (viz recept), postupně ji podléváme zbylým vývarem a za stálého míchání 20 minut povaříme. Potom přidáme podušená prolisovaná rajčata nebo protlak, podle chuti osolíme, osladíme, okyselíme citronovou šťávou ( může být i ocet) a vše ještě krátce povaříme.

Houby, cibuli a petrželku odděleně na drobno nasekáme. V kastrole rozehřejeme olej a v něm do světle žluta osmahneme cibuli, pak k ní přidáme houby, petrželku a vše podusíme. Nakonec osolíme, opepříme, přidáme do omáčky a asi 5 minut slabě povaříme.

Podáváme k vařenému hovězímu masu, k těstovinám apod.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pavla Pavla | 23. srpna 2010 v 11:26 | Reagovat

Snad jsi nezačal baštit rajčata :-)?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.