Omáčka bílá velouté neboli sametová - základní

10. února 2010 v 19:25 | Radek Pilař |  Houbové omáčky
POMĚR:
80g másla, 70g hladké mouky, 1 l světlého hovězího, nebo drůbežího vývaru, (viz recept), nebo vývar z kostky slepičího bujonu, 40g čerstvých očištěných hub a sůl.

POSTUP:
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku (viz recept), postupně ji podléváme studeným vývarem, přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme a vaříme zvolna za stálého míchání asi 20 minut. Chceme-li mít omáčku velmi jemnou a hladkou, tak ji procedíme jemným sítem.

Nepoužijeme-li ji hned, mícháme ji tak dlouho, až vychladne, načež zakapeme máslem, aby se nevytvořil škraloup a uchováme ji v chladu.

Hotovou základní bílou omáčku velouté používáme především jako základu některých houbových omáček.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.