Hovězí vývar (s použitím hub) světlý

10. února 2010 v 22:31 | Radek Pilař |  Vývary
POMĚR:
1kg hovězího žebra, popř. hovězího libového masa předního nebo zadního, 250g řídkých hovězích kostí, 2/5l vody, 40g hovězích jater, 50g mrkve, 60g petržele, 30g celeru, 40g kapusty, 40g cibule, 60g žampionů nebo hříbků, 20g másla, 2 celé pepře a sůl.

POSTUP:
Omyté hovězí maso nakrájíme na větší kusy a vložíme do hrnce, kosti rozsekneme, přidáme k masu, zalijeme vodou a uvedeme do varu. Při vaření se z masa vyloučí bílkovina a sráží se na povrchu v podobě pěny, která se ale nemá odstraňovat. Teprve když se z vrstvy utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, odstraníme ji dírkovanou lžící. Když se maso vaří asi 2 hodiny, přidáme k němu sůl, koření, nakrájená játra, houby podušené na másle a očištěnou zeleninu. Necháme přejít prudčím varem, pak stáhneme oheň a dovaříme ještě asi půl hodiny. Čím pomaleji vaříme, tím bude vývar čistší.
Potom maso a kosti vyjmeme, přecedíme přes jemné síto a mastnotu z povrchu dokonale odstraníme.

Vývar používáme jako surovinu k přípravě dalších pokrmů. Můžeme ho uchovat i delší dobu v mrazáku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.