Hnojník obecný (Coprinus comatus)

23. února 2010 v 0:51 | Radek Pilař |  Letní a podzimní houby
Už jste si někdy udělali smaženici z čerstvých hnojníků obecných? Jestli jste třeba jen trochu kulináři, tak to určitě zkuste....Je to opravdu delikatesa.
Zde na fotce jsou ty nejlepší, mladé plodnice, které se hodí na přípravu labužnické pochoutky.

Je to velice statná, až 40 cm vysoká a krásná houba.
Roste dost hojně většinou ve skupinách v lesích i mimo les, na zahradách, na loukách, hlavně na živných půdách. Je téměř nezaměnitelný.
Mladé plodnice jsou vejcovitého tvaru, postupně se otvírají a protahují, klobouk je bílý až narůžovělý, s výrazně odstálými šupinami, postupně dost rychle tmavnoucí, nakonec černá a rozpadá se a zrovna tak i lupeny. Třeň je válcovitý, na bázi kyjovitý, jemně vláknitý až šupinkatý, bělavý, s vytrvalým prstenem, ktery se dá většinou volně posunovat po třeni.
Je známo, že hnojník rychle podléhá hnilobě. Já jsem je jednou zapoměl v košíku v autě přes oběd, asi hodinu a když jsem na ně přišel, byla z nich šedočerná kaše. Takže doporučuji, když na ně narazíte, tak je posbírejte až na zpáteční cestě a doma je hned zpracujte.
Exemplář na tomto obrázku už vykazuje známky rozkladu a proto bychom si neměli už na něm pochutnávat.

Na konzumaci doporučuji sbírat jen mladé, zavřené, bílé nebo narůžovělé jedince. Jak začne klobouk od okraje tmavnout, tak už je rozjetý hnilobný proces a to by mohlo vyvolat i zažívací potíže.....a to přeci nemáme zapotřebí. Většinou jich roste plno pohromadě a to od mladých až po teměř rozložené, takže výběr je.
Literatura píše, že roste od května, já je ale nacházím většinou už v první polovině dubna s kačenkami a smrži. Na svých lokalitách se pak objevuje ve vlnách celou sezonu až do zámrzu.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Joska Joska | E-mail | Web | 23. února 2010 v 22:10 | Reagovat

Určitě by nebylo dost rozumný, vozit si je od Tebe... Zvlášť, když nerad jezdím nejkratším a nejrychlejším směrem, ale třeba přes Bělou, Bezděz, Doksy, Dubou a dál k Mělníku nebo tak nějak podobně... To už bych si dovezl docela dost mazlaniny, ne nepodobné vyjetému oleji, co?  :-P

2 Kryšot Kryšot | 23. února 2010 v 22:33 | Reagovat

No myslím, že by to nebyl dobrý nápad, ale když někdy dorazíš a nějaké hnojníky společně ulovíme, tak je připravíme a následně sešrotujeme u mne. :-)

3 Moře lásky Moře lásky | Web | 23. února 2010 v 23:32 | Reagovat

Muje nelepši hribek.
My čekame až začmou rust Hygrophorus marzuolus. My ji rikame Ožujka protože roste v breznu kteriemu mi rikame ožujak.
Aji naš houbarsky klub se jmenuje Ožujka.
Pred par roku jsme na vystave meli 350 vrst hub našeho kraje.
http://ozujka.hr/default.asp  Web stranka ješte se formuje

4 Moře lásky Moře lásky | Web | 23. února 2010 v 23:38 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.