Nejchutnější houby v octovém nálevu.

22. ledna 2010 v 22:13 | Radek Pilař |  Nakládané houby
Venku mrzne, až praští, vše je zahaleno ve sněhové peřině, předpovědi meteorologů na následující dny nejsou příliš optimistické, sedím ve vytopené místnosti před monitorem a právě otevírám sklenici nakládaných hub.

Moji přátelé, Liberečtí mykologové mi minulý rok dali recept, o kterém si troufám tvrdit, že jsem ještě lepší nakládané houby nejedl...Fakt bomba. Protože recept už je nějaký čas zveřejněný, ale nevím přesně kde, rozhodl jsem se, že ho pro Vás zveřejním zde.....
...Tak tedy...

MYKOLOGICKÝ KROUŽEK LIBEREC
Recept na nejchutnější houby v octovém nálevu od 18 násobného vítěze soutěží "Houby v octě" Jaroslava Burdy.

Nejprve několik dobrých rad:
Houby do octa používáme mladé, pevné, nerozmoklé, nečervivé.
Mezi nejlepší houby do octa, kromě všech hřibovitých, patří i holubinka namodralá, černající, kolčaví, nazelenalá, bukovka, mandlová, olivová, ryzec pravý, liška obecná, slizák mazlavý, šupinovka zlatozávojová, závojenka podtrnka, hlíva ústřičná, muchomůrka růžovka, šedivka, strmělka mlženka, václavka obecná, čirůvka májovka, zelánka, havelka, fialová a dvoubarvá, šťavnatka slonovinová a pomrazka, sírovec žlutooranžový, pstřeň dubový, ...S možností použití v čínské kuchyni to jsou: Ucho Jidášovo, rosolozub huspenitý, patyčka rosolovitá.

POSTUP:
Houby vyčistíme - nejlépe v sítu pod tekoucí vodou, nakrájíme na přiměřeně velké kousky a předvaříme ještě v den sběru!
Ve velkém hrnci, naplněném houbami téměř do poloviny, houby předvaříme v co největším množství vody. Na 1 litr vody použijeme rovnou polévkovou lžíci soli, 16 količek pepře, 3 kuličky nového koření,1 bobkový list. Můžeme přidat kořenovou, zvláště celer.
Houby předvaříme podle tvrdosti 10 - 20 minut. Václavka je za syrova jedovatá - vaříme vždy dvacet minut, hlíva ústřičná bývá v některých částech plodnice tužšší, tyto části vaříme až jednu hodinu. Po celou dobu varu sbíráme vzkypělou pěnu a případné nečistoty. Vývar slejeme a houby opláchneme na sítě studenou vodou. Pokud použijem kořenovou zeleninu, odstraníme ji a dál již nepoužíváme.
NÁLEV:
0,25 l octa 8%
0,75 l vody
20 g soli - rovná polévková lžíce
50 g cukru
10 tablet umělého sladidla SUALIN

1 bobkový list
1 hřebíček
3 kuličky nvého koření
15 kuliček pepře
1,5 lžičky hořčičného seminka
0,5 lžičky koriandru (plod)

Vše necháme 5 minut povařit, řecedíme, koření rovnoměrně rozdělíme do sklenic.
Předvařené houby necháme dobře okapat a plníme spolu s čerstvou zeleninou - cibulí, mrkví, celerem, případně květákem, sladkou paprikou, brokolicí, patizonem a koprem asi do tří čtvrtin sklenice. Musí nám zbýt dostatek místa pro nálev. Do každé sklenice přidáme pro vyvážení chuti malý kousek feferonky. Nejvýrazněji koření dlouhé, mírně palčivé "kozí rohy", do sklenice 0,37 l použijeme asi 6 cm této papričky.
Uzavřené sklenice zcela ponořené ve vodě sterilujeme 25 minut při 100°C.

Nezbývá nic jiného, než popřát Vám dobrý lov a dobrou chuť.

Opravdu tenhle recept stojí za to.
Můžete mi poslat Váš recept na Krysot74@seznam.cz a já Vám ho zde zveřejním.....Všichni rádi zkoušíme něco nového.

 

33 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Juráš Juráš | E-mail | 26. ledna 2010 v 18:10 | Reagovat

Díky Kryšote za nejlepší nálev, už ho mám v pc a hned na jaře vyzkouším, jsem zvědavý. :-)

2 Juráš Juráš | E-mail | 26. ledna 2010 v 18:10 | Reagovat

Byl to hodně dobrý nápad zvěřejnit vítězný nálev. 8-)

3 Kryšot Kryšot | 9. února 2010 v 14:04 | Reagovat

[2]:Juráši, věř mi, že nebudeš litovat.
Moji sewerští kamarádi a kolegové jsou opravdoví kulináři.  :-P

4 Jakub Musil Jakub Musil | 26. října 2010 v 22:18 | Reagovat

pošli houby a vyzkoušíme recept :-!

5 Hans Hans | 22. srpna 2012 v 13:03 | Reagovat

A dáváš ty sklenice až do vroucí vody,nebo je k varu přivedeš? :-|

6 Martina Martina | E-mail | 7. října 2012 v 18:47 | Reagovat

Šlo by umělé sladidlo nahradit přírodním cukrem? Případně v jakém poměru?

7 Petr Petr | 15. října 2012 v 20:10 | Reagovat

[5]:Jsem začátečník v zavařování a tak jsem zkusil vložit sklenice s houbami a nálevem (oboje bylo horké)do vroucí vody a jedna mi praskla :-( takže POZOR NA TO! zřejmě je lepší sklenice vložit do horké vody a až poté přivést k mírnému varu.. už se těším až ryzce naložené podle tohoto receptu v zimě ochutnám :-)

8 Antonie Antonie | E-mail | 15. října 2012 v 21:55 | Reagovat

Zdravím všechny,kteří sem zavítají.Dnes jsem poprvé v životě zavařovala a to václavky,které jsem dneska našla.Tak věřím,že díky tomuto receptu to bude mŇamka na zimní večery,teda na 6 večerů-mám 6 sklenic. ;-)

9 Jirka Jirka | 21. října 2012 v 15:14 | Reagovat
10 Markéta Markéta | E-mail | 12. února 2013 v 15:23 | Reagovat

Recept jsem vyzkoušela loni v létě. Pak jsem sklenice se zavařenými houbami uklidila do spíže a minulý týden je v něm náhodou objevila. Tak jsem jednu sklenici otevřela a musím říct, že jsou opravdu luxusní. Už se těším, až letos v létě zavařím na dalším zimu :) Díky za tento recept.

11 prepper prepper | E-mail | Web | 17. března 2013 v 7:24 | Reagovat

Dobrý den,
mohl bych vás poprosit o převzetí článku na naše fórum? Velice se nám líbí. Pochopitelně bychom umístili odkaz na vaše stránky. Děkuji předem za kladnou odpověď

12 Mike Mike | 8. září 2013 v 10:10 | Reagovat

Ryzec šeredný nedoporučuji sbírat. Dříve byl uváděn jako jedlý. V současnosti je označován jako jedovatý. Jeho nebezpečí spočívá ve vysokém obsahu vysoce mutagenní látky necatorin. Necatorin má podle vyjádření chemiků mutační účinky (změna dědičných vlastností, rakovinotvorné účinky).

13 Petra Petra | E-mail | 8. září 2013 v 21:26 | Reagovat

Dobrý večer,
také bych se ráda zeptala, zda někdo zkusil nahradit umělé sladidlo bílým nebo přírodním cukrem. V jakém poměru je to nejlepší?
Díky moc

14 Jana Jana | E-mail | 10. září 2013 v 8:19 | Reagovat

Sualin jedna tableta 7g cukru (jedna velká kostka - vždy uvedeno na balení sladidel.

15 Michael Michael | E-mail | 15. září 2013 v 16:07 | Reagovat

Nemá chybu zavařil jsem asi deset sklenic ryzců pravých a jsou senzační zdravím všechny co to vyzkoušeli dík :-)  :-D

16 Petra Petra | 15. září 2013 v 19:26 | Reagovat

Díky za info o sladidle a gramáži cukru, už jsem to také "vygooglovala". Hned jsem jednu skleničku otevřela a houby jsou vážně senzační. Přiznám se, že jsem do nich hořčičné semínko ani koriandr nedala, protože je nemám ráda, ale jsou výborné i tak. Díky, dnes jdu nakládat zase :-)

17 ZAJDAN ZAJDAN | 29. září 2013 v 22:04 | Reagovat

Tak jsme dneska použili te pač nto uvedený recept, ale asi jsme něco udělali špatně. Při vaření nám všechny houby získali šedočernou barvu. V hrnci jsme měli řezy více druhů hub (lyška, hřiby, klouzek) a schitali to všechny. Máte nějaká doporučení jak se tomu vyvarovat?

18 Daniela Daniela | 30. září 2013 v 12:59 | Reagovat

Dnes jsem zavářela cca 3/4 kg houbiček. (Ostatní půjde na smaženici a všelijaké jiné dobroty kam se dají dát houbičky). Žádný problém nenastal - houby mají svoji barvu a nálev je chuťově dobrý.
Budu se modlit, aby mi po čase nezačaly kvasit. Pak jsem opravdu zvítězila.
Díky za recept!

19 ZAJDAN ZAJDAN | 30. září 2013 v 20:28 | Reagovat

Píšete, že se Vám houby nezabarvili?..a jakou směs hub jste měla?....předvařovala jste je dle uvedeného návodu? bez toho aby jste přidala nějakou tajnou ingredienci pro udržení barvy?

20 Petra Petra | 12. října 2013 v 9:01 | Reagovat

S tou změnou barvy je to určitě v pořádku. Při předvaření jsem to měla též, nicméně při sterilizaci opět houby získaly barvu původní a spolu se zeleninkou ve skleničce vypadají a hlavně chutnají báječně.
U sterilizace jsem skleničky poprvé zcela ponořila dle návodu, ale přišlo mi, že se víčka dobře nezatáhla. Podruhé jsem je ponořila tak do 3/4 jako u ostatní sterilizace, protože s tím mám svou dobrou zkušenost. Je to ale na každém.

21 Jana Jana | 26. dubna 2014 v 20:12 | Reagovat

Loni jsem zavařila dle tohoto receptu a celou zimu si užívala plodů své práce...výborný recept...děkuji

22 Bara Bara | 11. srpna 2014 v 21:31 | Reagovat

Dobry den. Vcera sme prvy krat v zivote skusali zavarat huby a vybrali sme tento recept. Chcela by som sa spytat ci som spravne pochopila ze mam vyvar z hub vyliat do odpadu po ich prevareni. Dnes sme jedny ochutnali a priatel hovoril ze vobec tie huby neboli citit "hubami" ze nemali ziadnu chut len chut toho nalevu - je to normalne? alebo to bolo tym ze sme ich skoro otvorili? alebo som spravila nieco zle v postupe?

23 Lenka Lenka | E-mail | 18. srpna 2014 v 20:52 | Reagovat

Dobrý den, myslím, že paní Bára otevřela houby brzy, doporučíla bych až tak za 3 týdny, ne.li později. Jinak se také těším, až otevřu skleničku dub podle tohoto návodu.... :-)

24 Jája Jája | 12. září 2014 v 21:15 | Reagovat

Já jsem podle toho receptu loni zavařovala ve velkém,takže mám ještě pár skleniček a stále jsou v dobré kondici. :-P

25 Jirka Jirka | E-mail | 14. září 2014 v 11:32 | Reagovat

Tento recept se nám moc líbí tak dneska zkusíme zavřit dnešní úlovek hub. :-)

26 Martin Martin | 6. ledna 2015 v 21:29 | Reagovat

Fakt super recept, chuťově vynikající!

27 Bara Bara | 31. ledna 2015 v 22:36 | Reagovat

tak rozdala som pod stromcekom asi tak 30 poharov a vsetci maximalne spokojny ze to boli zatial najlepsie huby ake mali (vsetci maju fakt radi nakladane huby a jedli ich uz xy), Chcela by som velmi podakovat za recept. :)

28 sastrugi sastrugi | Web | 21. června 2015 v 1:09 | Reagovat

esox půjčka ;-)

29 kdyzvarichlap kdyzvarichlap | Web | 29. září 2016 v 15:25 | Reagovat

Malinko upraveně to dělám, ale tohle je klasika, která prostě musí fungovat. Jinak houby na kyselo používám pak i při vaření, nejen jako přílohu. A je to skvělý :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.